Dom van Trier

De huidige dom bevat nog een Romeinse kern met originele muren tot een hoogte van 25,88 m. Het enorme fragment van een granieten zuil naast de ingang van de dom wijst ook op de Romeinse oorsprong van dit godshuis.

Het zuidelijke deel van de Romeinse dubbele kerk werd rond 1200 afgebroken en volledig vervangen door de vroeggotische Onze-Lieve-Vrouwekerk. Boven de grond is hier niets Romeins meer te zien, maar onder de vloer liggen uitgestrekte Romeinse opgravingsvondsten (niet voor het publiek toegankelijk) en verschillende gotische pijlerbundels staan op Romeinse zuilfundamenten.

 

 

Onder andere deze schilderingen, de indrukwekkende akoestiek en de oude overblijfselen uit het Romeinse rijk, sowieso de pracht van de bouw van de Dom, maken het een aanrader.

Constantijn Basiliek

De Basilica van Constantijn in Trier, is een uit baksteen opgetrokken basilica, die waarschijnlijk omstreeks 310 gebouwd is, tijdens de regeringsperiode van Constantijn de Grote. Het interieur was gedecoreerd met mozaïeken, kleurrijk marmer en beelden. Om het geheel nog aangenamer te maken, werd het paleis nog voorzien van een vloerverwarmingssysteem. De buitenkant was helemaal bepleisterd en had een galerij over heel zijn lengte onder de ramen, die 7 meter hoog zijn en 3,5 meter breed.

 

Romeinse brug over de Moezel

De brug in Trier is eigenlijk in meerdere bouwfasen ontstaan. Toen in 16 voor Chr. de stad Trier ontstond, vond ook de eerste bouw van de Römerbrücke plaats. Palen van eikenhout werden als fundering in de Moezel geheid.

Zo onstond in de eerste fase een houten brug over de Moezel. In 71 na Chr. vond de tweede bouw plaats van de Römerbrücke. De eikenhouten palen en de massieve houten contructie werden gebruikt als fundament voor stenen pijlers.

De derde bouw van de brug in Trier vond plaats ongeveer tussen 144 en 152 na Chr. De brug werd meer uit steen en grote blokken opgetrokken. De grote blokken werden met ijzeren krammen verbonden. Deze werkwijze zien we bij alle Romeinse bouwwerken. Stroomopwaarts zijn de stenen pijlers puntig om te kunnen dienen als ijsbrekers. Van de oorspronkelijk zeven pijlers zijn er tegenwoordig nog vijf die uit de Romeinse tijd stammen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb